Hendaye

8 juni 2026 - Irun, Spanje

Lieve allemaal,

Vandaag even oversteken naar Hendaye. Het is nog geen half uur met de trein vanuit San S. Eerste even praktische dingetjes geregeld als een wasje en mijn reis van morgen. Ik heb een leuke nieuwe kamergenoot uit Ecuador. Ze is 42 en heeft een grote dochter. Mannen hebben we niet nodig zegt ze, als ik antwoord op haar vraag of ik ’soltera’ (single) ben. Lekker voortvarende tante. Heel grappig en inspirerend. Ze woont al meerdere decennia in Spanje. En rond haar studie in de nautische hoek af. Power woman, zeg ik. Ze lacht. Straks gaat ze een wasje draaien en daarna een drankje in de bar. Dat was gisteravond. Vanochtend vond ik weer zo’n ster, een gepensioneerde docente uit Uguguay. Kinderen allemaal in Europa beland. Dat land is al ver vooruit met de energietransitie. Ze hebben veel zon- en windenergie. En als ik het goed heb begrepen is de weg voor gratis onderwijs ook vrij. Het land heeft een bijzondere ligging zo tussen twee enorme landen geklemd en met veel water en prachtige natuur ook. Die andere landen zijn Argentinië en Brazilië en dat is niet zo inspirerend, meer bedroevend als het om duurzame groei gaat. Deze lerares werd er verdrietig van. Ik zei dat ik dat herkende en dat ik blij was dat wij nu zo’n inspirerend gesprek hadden. In het Spaans, waarbij de medewerkster van het hotel af en toe hielp vertalen. We moeten met elkaar in verbinding blijven, hoe groot de verschillen ook zijn. Ze beaamde dat met tranen in haar ogen.