Het onvermijdelijke
Lieve allemaal,
Het onvermijdelijke moest gebeuren, namelijk dat ik Pampa uit moest om op tijd in Bilbao te zijn. Ik had wat tegenzin, temeer omdat er geen leuke of interessante berichten te vinden waren over de plek. Behalve natuurlijk dat het wijngebied is. Een wijntje kostte maar 1,40. Te gek hè? Word je in ieder geval niet arm als alcoholist. Voor de geruststelling, dat ben ik niet van plan te worden. Heb daar gelukkig geen genetische aanleg voor. Goed, naar Miranda. Het is een lelijk stadje. Wat wil je met zo’n naam! Het enige betaalbare hotel was contactloos. Alsof dat een voordeel is. Fijn, dan hoef je niet dat stroperige incheckprocedure door met van die vervelende hotelmedewerkers. Nou, ik heb liever echt contact met een mede-mens. Heb je ‘m weer. Is een populair thema tijdens mijn (levens)reis echt contact of verbinding. Wat ik dacht was ook waar, een troosteloze lobby, waar mogelijk ooit wel een vriendelijke man of vrouw zat om gasten welkom te heten. Wat was hier mis gegaan? Het was uitgestorven, verlaten, en een niemandsland. Wie wil hier ook dood gevonden worden? De ruimten waren steriel met klassieke bruine Spaanse inrichting van gelamineerd hout, maar wel schoon met frisse witte handdoeken. Eerst maar alles van me afspoelen. De douche was prima. Ze hadden hun best gedaan, maar de vergissing gemaakt een contactloos hotel te realiseren. En na een rustige nacht slaap op een comfortabel bed heb ik dat ook als terugkoppeling gegeven. ‘Een mens heeft behoefte aan echt contact, dus ik kom niet nog eens logeren. Mits jullie vriendelijk personeel aannemen. Zo vriendelijk als de schoonmaakster die ik tegen kwam op de gang.’ Zei ik. Fuck it! In dat opzicht neem ik geen blad voor de mond. Ik ondernam nog een poging voor een koffietje aan de bar. En dat ging zowaar zonder gemor. Er kon zelfs een lachje af. En er waren twee geïnteresseerde oudere vrienden die me aan het lachen maakten. Dat is de jus over de reis. Nu in Bilbao. Zo blij en vol goede moed! En morgen ontvang ik Marijke. M’n trouwe vriendin, die nu bij Alicante woont. We gaan samen naar het Gugenheim en lekker lang bijkletsen. Salud y un abrazo!